Skip to content

Valódi önbizalom

Ha visszatekintek az időbe, be kell vallanom, hogy valódi önbizalmat, csak az elmúlt fél évben érzek.

Persze voltak rövidebb időszakok az életemben, amikor jól mentek a dolgok, és az önbizalom kérdése fel sem merült bennem, de amint egy akadállyal találtam szembe magam, az a kevés is elszállt, amit előtte magaménak éreztem.

Emlékszem rá, 18 éves koromban egy összejövetelen odalépett hozzám egy idegen srác, aki már figyelt egy ideje, és ezt mondta: „Te nagyon jó csaj lennél, ha kihúznád magad, de így senki nem fog észrevenni!” Akkor ez a beszólás rosszul esett, mégis úgy gondoltam lehet, hogy van benne valami, de nem csak ezen múlik a dolog.

Évekkel később egy családi rendezvényen jegyezte meg az egyik középkorú férfi rokon, hogy „Olyan szép és csinos lány vagy, húzd már ki magad, és legyél büszke rá.” Akkor persze kihúztam magam pár percre, de azt éreztem, hogy nem bírom így sokáig tartani magam, mert ez fárasztó.

Amikor néha észrevettem magamon, hogy görnyedt vagyok, vagy erre mások felhívták a figyelmem, akkor pár percre mindig kihúztam magam, majd ismét összegörnyedtem.

Most már tudom, hogy a stabil önértékelés egyenes tartást ad. Amióta rendben vagyok magammal, azóta nem is kell rá figyelnem, valahogy mindig automatikusan kihúzom magam akárhová megyek. Ehhez az kellett, hogy tisztában legyek a jónak és rossznak ítélt külső/belső tulajdonságaimmal, szokásaimmal, és amiken tudok, azon változtatva, amiken nem, azokat elfogadva éljem az életem.

Ahogy megfigyelem az embereket, egyértelműen megállapítható, hogy ki az aki görcsösen próbál önbizalmat mutatni (de valójában nincs neki) és ki az, akinek ez természetesen jön belülről.

Az én értelmezésemben az önbizalom egy egészséges egyensúlyi állapotot jelent, amihez egy stabil önértékelés kialakításán keresztül vezet az út (ez nem összekeverendő a nagyképűséggel vagy az önteltséggel).

Úgy érzem, kialakult bennem egyfajta belső tartás, mert tudom, hogy akármilyen nehézséggel találom szembe magam, mindenre van megoldás és mindig időben megkapom az ehhez szükséges eszközöket. Azt tapasztalom, hogy kevesebbet aggódok, hamarabb észreveszem a dolgok pozitív oldalát, és még a nehezebb helyzetekre is megoldásorientáltan tekintek.

Vizsgáld meg a tartásod! Mi az amit kifelé mutatsz, és mi az amit legbelül érzel? Ez a kettő mennyire van egyensúlyban?

Kristin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük