Skip to content

Mit értékelünk igazán?

„Amire időt, energiát és pénzt áldozunk, azt értékeljük igazán!” – Dóra Gyula

Ez az összefüggés most mindenkiben mást kapcsolt be, attól függően, hogy milyen a viszonya az időhöz, a pénzhez és a kapcsolatait, feladatait tekintve mennyi energiát hajlandó befektetni.

Érdemes életed egyes területeit ebben a relációban átgondolni. Csak saját tapasztalatból mondhatom, hogy számomra eddig tisztázatlan történések egészen más megvilágításba kerültek.

Épp egy szakításon voltam túl, velem szakított egy srác. 1000x visszajátszottam a történéseket, konstatáltam a döntését, és kerestem a választ arra a kérdésre, hogy: „mit kell nekem ebből tanulnom?” Viszonylag hamar meg is kaptam a válaszokat, de mégis azt éreztem, hogy nem tudok tovább lépni.

Egyik nap meghallottam ezt a mondatot – és minden a helyére került. A felismerés nem volt kellemes, ugyanis – szembesülnöm kellett azzal, hogy valójában nem jelentettem neki annyit, mint ő nekem.

Ha egy férfi számára fontos egy nő, akkor törekszik arra, hogy minőségi időt töltsön vele, közös élményeket szerezzenek (nem csak a 4 fal között) és alkalmanként fizeti a számlát. (Itt csak olyan kis figyelmességre gondolok, hogy meghív egy kávéra, néha egy vacsira, fizeti a mozit, vagy a popcornt, váratlanul meglep egy kis aprósággal, amiről tudja, hogy szereted.)

A nők oldaláról ezek hasonlóképpen elvárhatók. Nyilván azt ne várd el egy nőtől, hogy vegyen neked egy PS-t, de ha egy-egy találkozás alkalmával visz neked a kedvenc csokidból és gyakorta kapsz tőle egy kis figyelmességet, akkor biztos lehetsz benne, hogy fontos vagy számára.

Ez a hozzáállás ösztönösen jön, aki/ami fontos számunkra attól nem sajnáljuk az időt, energiát, pénzt!

A párkapcsolaton kívül igaz ez az emberi kapcsolatokra – család, barátok – vagy akár a hobbi szintű tevékenységeinkre is.

Például ha szeretsz sportolni, akkor arra időt kell szánnod, energiát kell befektetned, hogy eredményeket érj el, és pénzt kell áldoznod rá – mert meg kell venni a bérletet, a felszerelést és a szükséges öltözéket.

Ha ezt csak azért csinálod, mert úgy érzed muszáj, vagy nem akarsz kilógni a sorból, akkor ezt a kényszerességet a környezeted is észre fogja venni, ugyanakkor, ha ez a tevékenység téged boldoggá tesz, akkor nem okoz problémát, hogy időt, energiát és pénzt fordíts rá.

Ha a fenti sorokat mélyebben átgondolod, és kivetíted a saját életedre, talán lesznek olyan felismeréseid, amik által könnyebb lesz eldönteni, mi is a Te utad, merre érdemes tovább menni.

Kristin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük