Skip to content

5% – Neked mit jelent?

2018 év elején beiratkoztam egy Excel alap tanfolyamra, hogy  felfrissítsem a korábbi ismereteimet. Jó befektetésnek bizonyult, mert azóta nyilvántartást vezetek a kiadásaimról, ezért tisztában vagyok azzal, hogy mire mennyit költök és mekkora a megtakarításom.

Tavaly munkába menet minden reggel találkoztam egy kedves hajléktalan bácsival, aki hetente megjelenő saját szerkesztésű újságot árult, mely mindössze 4 oldalból állt, tele inspiráló idézetekkel, versekkel, történetekkel és viccekkel. Olyan kellemes kisugárzása volt a bácsinak, amivel ritkán találkozom. Csillogó szemekkel árulta az újságokat télen-nyáron, mindenkihez volt egy kedves szava – egy kicsit még a nagypapámra is emlékeztetett – ezért rendszeres olvasójává váltam. Akkoriban voltak olyan nehezebb napjaim, amikor az általa közvetített gondolatok segítettek túllendülni a mélypontokon. Mai napig nagyon tisztelem benne, hogy nehéz helyzete ellenére is azon fáradozik, hogy a lapjain keresztül értéket teremtsen, és reményt adjon másoknak.

Ebben az évben elhatároztam, hogy a fizetésem 5%-át minden hónapban elajándékozom, tehát ezt azt összeget a szeretteimre és adományra szánom. Az alap motiváció az volt, hogy örömet okozzak másoknak és segítsek azokon akiken tudok, a lényeg, hogy ne magamra költsem ezt a pénzt.

Nézőpont kérdése, hogy kinek mit jelent 5%. Először én is sokalltam, mert eszembe jutott, hogy abból mi mindent vehetnék, aztán arra gondoltam, hogy a fennmaradó 95%-al továbbra is én rendelkezek, és mennyivel többet ér 5%, ha azzal meglephetek másokat.

Tegnap összeszámoltam, mire mennyit költök átlagosan, és döbbenten tapasztaltam, hogy a jelenlegi munkahelyemen kb. annyival többet keresek havi szinten, mint amennyit adományra fordítottam az elmúlt év során.

Azt hiszem, ez egy kézzelfogható bizonyíték arra, hogy amit szeretettel adunk, azt visszakapjuk az élettől valamilyen formában.

Kristin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük