Skip to content

Csak magadból tudsz kiindulni

Emlékszem, kislányként amikor valamiben nem értettem egyet egy társammal, előszeretettel hangoztattam azt a mondatot, hogy „Ne mindig magadból indulj ki!”.

Ma már tudom, hogy ennek a mondatnak tényleg nincs értelme, mivel minden gondolatom, cselekedetem belőlem fakad, és a világot a saját szemüvegemen keresztül látom, ezért másból nem tudok kiindulni csak saját magamból.

Ahogyan te sem szeretnéd, ha bárki rád erőltetné a saját véleményét, ezért te se próbálj meggyőzni mást a te „igazadról”.

Itt ennél a pontnál lép be az elfogadás. Mivel én csak a saját tapasztalataimon keresztül tudok véleményt formálni, és elvárom azt, hogy a másik fél ezt tiszteletben tartsa, ezért elfogadom az ő meglátásait (még akkor is ha ezzel nem értek egyet) mert nyilvánvalóan ő is csak a saját ismereteiből kiindulva tud állást foglalni egy adott témában.

Azt hiszem, az egyetlen dolog ami célravezető, ha kompromisszumra törekszünk – ehhez persze szükséges az, hogy nyitottak legyünk egymás nézőpontjának megismerésére, és hajlandók legyünk változtatni az elképzeléseinken olyan mértékben, ami mindkét fél számára elfogadható.

Mivel mindenki egyedi, ezért soha nem fogsz még egy olyan emberrel találkozni, aki mindenben egyet tud érteni veled, de ez teljesen rendben van, mert a sokszínűségtől izgalmas az élet.

Kristin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük