Skip to content

Éld meg az érzéseid

Ez talán erős kijelentés lehet elsőre, mégis azt gondolom, hogy igenis fontos megélni a negatív érzéseket éppúgy, mint a pozitívakat ahelyett, hogy elnyomnánk magunkban.

Az első kérdés, ami adja magát az, hogy: oké, de hol a határ? Azt gondolom, hogy az érzelmek megélésekor a határt úgy kell meghúzni, hogy miközben ventilálok, ezzel másoknak ne ártsak.

Tegyük fel, hogy valaki nagyon feldühített, az ösztönös reakció az lenne, hogy – bántottál, én is bántalak –legszívesebben felpofoznád, bele rúgnál, üvöltöznél vele, ugyanakkor mivel kulturált ember vagy, ezért ezt a dühöt le tudod vezetni sportolással (futás, konditerem stb.), egy sétával, vagy akár azzal, hogy papírra veted az adott dologgal kapcsolatos gondolataidat.

Meg kell tanulni kontrollálni az indulatainkat és az ösztöneinket, ugyanis ettől vagyunk emberek. Tudatosan ki tudunk alakítani olyan tevékenységeket, amik a feszültség levezetésében a segítségünkre lehetnek.

Ha eljutok odáig, hogy merem vállalni az érzéseimet, hatalmas fejlődési lehetőség áll előttem, ugyanis elkezdhetem elemezni őket. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy veszek egy tollat és egy papírt, vagy akár megnyitok egy jegyzetet a telefonomban és megkérdezem magamtól, hogy: Mit érzek most? Ezt követően, mint egy hároméves gyerek, elkezdem feltenni a MIÉRT kérdéseket mindaddig, amíg megkapom a választ és eljutok a dolgok valós gyökeréig. Ha ezt a folyamatot végig zongoráztam, a felismerések konstatálása után elkezdhetek dolgozni a megoldáson.

Légy bátor, és éld meg úgy az érzéseid, hogy közben nem bántasz másokat!

Kristin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük