Skip to content

Válogasd meg a bejövő információt

Érdemes minden kívülről érkező információt fenntartással kezelni, utána nézni, körül járni több nézőpontból adott esetben megkérdőjelezni.

Csak azért, mert számodra valakinek példaértékű az élete, esetleg vannak olyan gondolatai, amikkel azonosulni tudsz, még nem kell elfogadnod minden szavát szentírásként.

Az utóbbi napokban olyan negatív hírek jutottak el hozzám egyes emberekkel kapcsolatban, akiktől nagyon sokat tanultam az elmúlt időszakban, hogy megkérdőjeleződött bennem még az a tanácsa is, ami által pozitív változást értem el az életemben.

Ezzel kapcsolatban eszembe jutott Einstein tanítása az életről. Az egyetemen órát tartott és felírta a táblára a kilences szorzásokat, valahogy így: 1×9=7; 2×9=18; 3×9=27; 4×9=36; 5×9=45; 6×9=54; 7×9=63; 8×9=72; 9×9=81; 10×9=90. A hallgatók kinevették, mert az első szorzást elrontotta, de ezt tudatosan, szemléltetésként tette, majd ezt mondta: „Kilenc alkalommal jó eredményt írtam fel és csak egyetlen egyszer hibáztam. Hiába voltam az esetek kilencven százalékában helyes, most mindenki csak arról az egy hibámról beszél, és ezért nevetnek rajtam.”

Attól, mert valakinek van egy-két olyan cselekedete, vagy gondolata, amivel nem tudok egyet érteni, attól még nem kell őt elítélni. El kell fogadni, hogy ő is csak egy ember, és ő is csak a saját szemüvegén keresztül látja a világot, neki is megvannak a maga küzdelmei, és nincs még egy olyan ember a világon, akinek a nézőpontja maximálisan megegyezne mindenben az enyémmel.

Végül arra jutottam, hogy szűrni kell az információkat, amivel egyet értek, azt magamévá tehetem, amivel nem, azt csak egyszerűen elengedem.

Azt gondolom, fontos tiszteletben tartani mindenki véleményét még akkor is, ha azzal a látásmóddal nem tudunk azonosulni. Egyszerre akár mindkettőnknek igaza lehet – gondoljunk csak egy egyszerű példára: ez itt 6 (hat), viszont, ha megfordítom akkor rögtön 9 (kilenc) lesz belőle, és mindkét esetben igazat mondtam, attól függ, hogy honnan nézem ezt a számot.

Mivel akármit mondunk, hatással vagyunk egymásra, ezért legyünk tudatosak és következetesek mielőtt bármilyen információt tovább adnánk másoknak.

Kristin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük