Skip to content

Hogy viselkedsz másokkal?

Biztosan találkoztál már különböző internetes felületeken „trollok” hozzászólásaival. Néha akarva-akaratlan egy-egy képre, cikkre vagy youtube videóra kattintva komment cunamikkal találod szembe magad, ha kicsit lentebb görgetsz. Megdöbbentő, hogy egyes emberekből micsoda heves indulatokat váltanak ki az interneten közzétett posztok, amikre belső késztetést érezve reagálniuk kell ahelyett, hogy egy kicsit elgondolkoznának azon, hogy vajon miért váltott ki egy teljesen ártalmatlan kép vagy poszt akkora felháborodást belőlük. Azzal szerintem mindenki tisztában van, hogy az internet akkora szabadságot biztosít számunkra, hogy ha valami nem tetszik, akkor nyugodtan tovább kattinthatunk, de egyesek mégsem élnek ezzel a lehetőséggel.

Azt gondolom, hogy egy-egy megjegyzés sokkal többet elárul annak a személynek a lelki világáról, aki írja, mint arról, akinek ezt szánja.

Fontos szem előtt tartani, hogy a megnyilvánulásaival mindenki csak saját magát minősíti akár online akár offline teszi azt, bármilyen formában. Pontosan ezért én csak az építő jellegű kritikákat szoktam figyelembe venni, mert amögött tudom, hogy jó szándék áll, nem pedig az adott ember saját belső frusztrációja, amit éppen rám próbál kivetíteni.

Ismerek egy olyan személyt, aki minden apró jelentéktelen beszólást támadásnak érzékel, ezért folyton sértődötten vagy indulatosan reagál. Többször beszélgettem már erről vele, és pont ő mondta nekem, hogy higgyem el, hogy ő nem akar annyira megbántani másokat, mint amennyire sikerülni szokott, de egyszerűen nem tud máshogy viselkedni, mert legbelül magával vívja a legnagyobb harcokat.

Ezek után talán számodra is egyértelmű, hogy aki mással szemben indulatosan viselkedik, annak mélyen legbelül saját magával van a legnagyobb problémája, amit már annyira nem bír elviselni, hogy megpróbálja rávetíteni a másik emberre, csak hogy egy kicsit könnyítsen magán, tehát ez valójában csak róla szól, nem arról a személyről, akinek ezt címezte.

„Aki békében van önmagával, másokat is békén hagy.” – Lord Shaftesbury

Törekedjünk erre!

Kristin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük