Skip to content

Megértés félreértés helyett

Sok félreértés abból adódik, hogy egy adott helyzetben csak a minket ért sérelmekkel vagyunk elfoglalva. Ilyenkor annyira beszűkül a látókörünk, hogy a megbántottságon nehezen tudunk felülemelkedni.

Mennyivel egyszerűbb lenne elengedni a haragot és a sértettséget, ha néha megpróbálnánk a dolgok mögé látni, és megtudakolni egy helyzetre adott reakció miértjét a másik féltől is.

A napokban épp egy ilyen helyzettel találtam szembe magam. Úgy éreztem, hogy teljesen jól megoldottam egy számomra kihívást jelentő feladatot, amiért legbelül egy kis elismerésre számítottam, ezzel szemben bagatell kiegészítést kaptam, amit már tényleg szőrszálhasogatásnak éreztem, ugyanis 99%-os pontossággal teljesítettem a feladatot. Eleinte csalódottságot és haragot éreztem, aztán próbáltam arra koncentrálni, hogy összességében ezt az akadályt is sikeresen megugrottam, és elégedett lehetek a teljesítményemmel. Miután ezt tisztáztam magamban, viszonylag hamar el is tudtam engedni a negatív érzéseket.

A nap folyamán alkalmam nyílt beszélgetni azzal a személlyel, akitől a munkámmal kapcsolatos észrevételezést kaptam, és azt tapasztaltam, hogy valójában semmi rosszindulat nem volt benne irányomba, csak ő mindenben maximalista és épp stresszesen indult a napja, ezért érezhettem kötekedőnek a korrekcióját.

A múlt heti bejegyzésemben már említettem, hogy a megnyilvánulásaival mindenki csak saját magát minősíti, viszont az, ahogyan Te erre reagálsz, az már sokkal inkább Rólad szól.

Tudom, ha valaki igazságtalanul megbánt, az nagyon tud fájni főleg, ha olyan emberről van szó, akinek számít a véleménye. Mégis azt javaslom, gondolj arra, hogy ez valójában róla szól, mivel belőle fakadt és próbáld meg higgadtan kezelni a konfliktust. Lehet, hogy nem fog mindig sikerülni – nekem is van mit gyakorolni – de ha már ötből egy alkalommal sikerül, akkor elindul egyfajta pozitív változás az életedben, amiből a jövőben biztosan profitálni fogsz.

Kristin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük