Skip to content

Egyedüllét vs magány

Az egyedülléttel kapcsolatban mindig eszembe jut egyik ismerősöm, aki egyszer azt mondta, hogy ő még életében nem töltött el egyetlen napot sem egyedül. Mivel a szülei pár napra elmentek kikapcsolódni, és a tesója is úgy döntött, hogy az egyik barátjánál alszik, ezért inkább ő is átment a barátjához, mert nem volt hajlandó egyedül maradni a házban. Megkérdeztem tőle, mitől fél valójában? Azt mondta, attól tart, ha egyedül marad, akkor elkezd majd gondolkodni mindenféle dolgon, amitől biztosan rosszul fogja magát érezni, és neki ez nem hiányzik. Tehát ő valójában a saját gondolataitól és önmaga megismerésétől félt.

Ha saját magaddal nem szeretsz időt tölteni, akkor lényegében csak sodródsz az árral, ezért igyekszel mások elvárásainak megfelelni, de valójában nem tudsz boldog lenni, mert gyakorlatilag azt sem tudod, mit kezdj az életeddel.

Azt gondolom, nagyon fontos különbséget tenni az egyedüllét és a magány között.

Az egyedüllét lehetőséget biztosít arra, hogy befelé figyelj, és ez által megismerd önmagad. Ez hozzásegít ahhoz, hogy olyan döntéseket hozz a mindennapokban, amik eredményeképpen meg fogod találni a helyed a világban.

A magány ezzel szemben egy szorongással teli állapot, aminek a fókuszában a hiány és az önsajnálat áll.

Az utóbbi 1,5 évben sok időt töltöttem egyedül, ami eleinte félelmetes olykor már nyomasztó is volt, de úgy éreztem önmagam megismeréséhez szükségem van arra, hogy több időt legyek egyedül, mint korábban. Úgy érzem, hogy 1,5 év alatt sokkal nagyobb változáson ment keresztül a személyiségem – amiből már most is rengeteget profitáltam – mint korábban 5-10 év alatt. Nagyon szeretek társaságba járni és aktív kikapcsolódással tölteni az időmet, de amikor van egy kis szabadidőm, akkor már nem keresem kétségbeesetten a társaságot csak azért, nehogy egyedül legyek.

Múltkor feldobott a youtube egy videót, amit nagyon érdekesnek találtam – Viszkok Fruzsi: Randi önmagammal címmel. Ez a youtuber lány megmutatta, mivel tölti szívesen az idejét, amikor egyedül van. Szerintem nagyon inspiráló, mert pont azt mutatja meg, hogy az egyedüllét nem is olyan félelmetes, sőt egy-egy ilyen önmagunkkal töltött napból nagyon sokat töltekezhetünk, ha jól használjuk fel az időnket.

Kristin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük