Skip to content

Ne mások határozzák meg az értékedet

Hajlamosak vagyunk leértékelni önmagunkat, ha nem kapunk elég figyelmet, törődést, elismerést, ha az erőfeszítéseinket nem méltányolják olyan mértékben ahogyan azt elvártuk volna – és itt a hangsúly az ELVÁRÁS-on van.

Az elvárás valójában csak a Te fejedben létezett, aminek a másik fél nem tett eleget (lévén, hogy nem gondolatolvasó) amiből Te levonod a „következtetéseket” – „nem vagyok elég fontos, értékes, szerethető stb.” – és pillanatok alatt padlóra küldöd saját magad. Azt hiszem, ebben mindannyian nagyon jók vagyunk. Nem is szeretném tovább ragozni, mert erről már korábban írtam egy bejegyzést, ha érdekel itt eléred: https://www.kristinblog.hu/2019/10/03/ugye-te-sem-vagy-gondolatolvaso/

Nagyon tud fájni, amikor a környezetedben lévőktől kapod a negatív címkéket – amik mellesleg önbeteljesítő jóslatként hatnak Rád – és ezek miatt lekicsinyled Magad.

Első körben ajánlatos reálisan átgondolni, mi az, amiben igazuk van és azon hogyan tudnál változtatni. Például mindig megkapod, hogy lusta vagy – talán lehetnél egy kicsit aktívabb, esetleg, ha nincs dolgod, legközelebb megkérdezhetnéd, van-e valami, amiben segíteni tudnál? Amennyiben olyan dolog miatt kapsz kritikát, amin nem tudsz változtatni, akkor nem árt elgondolkozni azon, hogy szükséged van-e az adott ember társaságára.

Mindig nézd meg ki az, aki véleményt formál Rólad, ha ezt jogtalannak ítéled akkor csak engedd el és ne tulajdoníts neki jelentőséget.

Ha arra kérnélek válaszolj arra „milyen ember vagy?” – Te milyen jelzőket használnál Magadra? Érdemes erre egy kis időt szánni és elgondolkodni rajta.

Amikor tisztában vagy az értékeiddel, a kritika már nem igazán fog megérinteni és az elvárásaid nem teljesüléséből levont következtetéseken is túl tudsz jutni rövid időn belül.

Kristin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük