Skip to content

Hallgass a megérzéseidre

Többször előfordult már velem, hogy egyszerűen csak a megérzéseimre hallgattam bizonyos szituációkban és utólag azt mondhatom, hogy nagyon-nagyon hálás vagyok érte.

Egyszer pl. nagyon siettem haza, amikor út közben, mintha egy hang szólt volna hozzám: „Lassíts, nézz körül!” ezért hirtelen megálltam és egy éles veszélyhelyzettől menekültem meg, csupán annak köszönhetően, hogy hallgattam erre a belső hangra.

Lehet, hogy hallottál már a Myers-Brigss féle 16 fajta személyiségtípus tesztről. Ez a teszt 4 főcsoportot állapít meg: Racionalisták, Idealisták, Életművészek és Gondviselők. A főcsoportokon belül további 4-4 alcsoportot különböztet meg.

Többször kitöltöttem ezt a tesztet bizonyos időközönként, és mindig ugyanazt az eredményt kaptam – maximum a kategóriákon belüli százalékok értéke váltakozott – viszont 1,5 év intenzív önismereti munka után, ahogy a személyiségem elkezdett változni, ez megmutatkozott a teszten is, ugyanis más eredményt dobott a gép. A százalékos értékeket figyelembe véve, markáns változás az intuíciós képességem fejlődésében mutatkozik, ami jó visszacsatolás, ugyanis most már tudatosan figyelek és hallgatok is a megérzéseimre.

Ha érdekel az említett teszt – ami mindössze 10 percet vesz igénybe – akkor a linkre kattintva, már ki is töltheted: https://www.16personalities.com/hu/ingyenes-szem%C3%A9lyis%C3%A9gteszt

(Nem hiszek abban, hogy egy személyiségteszt 100%-os pontosságú elemzést tud nyújtani, mert lássunk be, ahányan vagyunk, annyifélék vagyunk. Azt viszont aláírom, hogy bizonyos személyiségjegyek alapján ki lehet alakítani egyfajta kategorizálást, ami támpontot jelenthet az önismereti munka folyamán.)

Régebben volt egy – abban a helyzetben alaptalannak tűnő – megérzésem, amikor az akkori barátomtól indultam haza. Épp a cipőmet vettem fel, amikor érkezett egy sugallat, hogy „most vagy itt utoljára, de még vissza fogsz jönni.” Egyből próbáltam elhessegetni ezt a „kósza gondolatot”, mert annyira kötődtem hozzá, hogy nem akartam őt elveszíteni. Be is következett néhány napon belül a szakítás, és igen, fél évvel később újra kezdtük a kapcsolatot, ami ugyan nem tartott sokáig, de azt gondolom, hogy az életben a csalódás is a tanulási folyamat része.

A fentieket összegezve arra jöttem rá, hogy amikor belülről jön egy erős érzés, ami testi tüneteket is produkál (nálam indokolatlan hasfájás, gyomorgörcs szokott lenni) azt sohasem szabad figyelmen kívül hagyni.

Azt gondolom, ezek a sugallatok, megérzések okkal érkeznek – olyan, mintha kicsi figyelmeztetések lennének, amik jelzőtáblaként terelgetni próbálnak az életben – ezért ne nyomjuk el magunkban, legyünk figyelmesebbek és hallgassunk rájuk.

Kristin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük