Skip to content

Gyakorold az értő figyelmet

Ez az, amit sokunknak felnőttként kell megtanulni – különösképpen, ha nőnek születtünk és imádunk csacsogni.

Két éve jött a felismerés, hogy ezzel nekem is dolgom van, amikor megismerkedtem egy olyan emberrel, aki férfi létére még nálam is többet beszélt. Épp kávéztunk, amikor elkezdtem mesélni neki egy sztorit, amibe kb. percenként beleszólt – hol egy poént sütött el, hol a témával kapcsolatos saját tapasztalatát kezdte kifejteni. Amikor már negyedjére szólt bele a mondandómba, akkor szóvá tettem neki, hogy már 20 perce próbálom elmesélni azt, amit 5 perc alatt befejeztem volna, ha nem szól bele percenként.

Ez az eset rádöbbentett, hogy én hányszor játszottam el ugyanezt a barátaimmal, családtagjaimmal és ismerőseimmel úgy, hogy közben észre sem vettem mennyire tiszteletlenül bántam velük, míg nem a saját bőrömön tapasztaltam.

Itt most felmerülhet benned az, hogy: „oké, de én nem akartam bunkó lenni csak hozzáfűztem egy hasonló tapasztalatomat a mondandójához, mert figyeltem rá” – természetesen és is mindig ezzel nyugtattam magam, amikor valaki visszakérdezett, hogy: „Befejezhetem végre, amit elkezdtem mondani?”.

Miről is szól valójában ez a viselkedés? Semmi másról, csak az EGÓ fényezéséről. Arról, hogy Te legyél a beszélgetés középpontjában, mert a saját mondandódat annyira értékesnek tartod, hogy úgy érzed ezt mindenkinek hallania kell. Lehet, hogy nincs mögötte rosszindulat és nem direkt vágsz bele a másik szavába, de ez valójában tiszteletlenség a másik féllel szemben és az értő figyelem teljes hiánya.

Az értő figyelem alapja az, hogy csendben tudok maradni mindaddig, amíg a másik az elejétől a végéig befejezi a mondanivalóját – ami valójában legtöbbször mindössze 5-6 perc – csak akkor nyitom ki a szám, ha valami nem világos számomra (ezért felteszek egy kérdést), vagy ha mesélés közben a másik megkérdezi a véleményem.

Az értő figyelem ajándék a másik ember számára, amivel azt érezteted, hogy ő fontos számodra, ezért megtiszteled a figyelmeddel és értékesnek tartod a gondolatait.

Ha Te is szereted irányítani a beszélgetéseket, és folyamatosan közléskényszered van – mint ahogy nekem is volt – akkor erről nem lesz könnyű átállni és értő hallgatóvá válni. Ha magadra ismertél, akkor kezdésként megpróbálhatod azt, hogy ha valaki legközelebb elkezd sztorizni, akkor 3-5 percig csendben hallgatod és nem szólalsz meg, csak ha visszakérdez – lehet, hogy közben millió gondolat fut végig az agyadon, de legyél kemény, és bírd ki azt a pár percet.

Nyugi, nekem még mindig figyelnem kell, hogy csendben tudjak maradni, ha a sztori hallgatása közben támad egy magvas gondolatom, amit úgy kimondanék – de igyekszem a figyelmem fókuszába a másikat helyezni.

Ha az értő figyelmet rendszeresen gyakorlod, a kapcsolataidban minőségi szintemelkedést fogsz tapasztalni. Az emberek értékelni fogják, hogy megtiszteled őket a figyelmeddel és számodra is egyfajta mérce lehet, kiket engedsz közel magadhoz – akik mindig csak magukról beszélnek és kérdezés nélkül közbeszólnak, vagy akik értő figyelemmel fordulnak feléd.

Kristin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük